Czarny Las
Wierzch ciasta można udekorować kleksami bitej śmietany.
Ciasto Czarny Las - wykonanie:
1. W rondelku roztop masło. Wsyp posiekaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Do jajek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Wlej ciepły sos czekoladowy, wymieszaj. Na koniec wsyp przesiane suche składniki, wymieszaj. Formę o wymiarach 33x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 25 min w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż mascarpone, dodaj śmietankę oraz cukier. Ubij mikserem aż do otrzymania gęstego kremu. Do lekko ciepłej żelatyny dodaj 3 łyżki kremu serowo-śmietanowego, wymieszaj. Dodaj do kremu i zmiksuj, by nie było grudek. Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Wstaw do lodówki, by masa serowa stężała.
3. Galaretki rozpuść w 800 ml wrzącej wody. Na masie serowej ułóż wiśnie, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki.
Zobacz także:
Deser z cukinią- brzmi zaskakująco? Ale smakuje wyśmienicie!
A to ciasto, które jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii - czyli ciasto marchewkowe
Z kolei ten przygotujesz widelcem, bez użycia miksera - ciasto spod widelca