Czas na kurki
Wreszcie możemy cieszyć się wspaniałym smakiem pierwszych leśnych grzybów.
Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 30 dag kurek, 10 dag pieczarek, 2-3 dymki ze szczypiorem, cebula, łyżka oleju, 20 dag czerwonej soczewicy, 20 ml śmietany 18 proc., rulon mrożonego ciasta francuskiego, sól, pieprz
Przygotowanie: Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, wyjmij je odpowiednio wcześniej, by odmarzało w temperaturze pokojowej.Kurki i pieczarki umyj, większe przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulkę. Chwilę smaż, aż zrobi się szklista. Wrzuć umyte kurki i pieczarki, smaż na małym ogniu 10 minut. Mieszaj je od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Soczewicę opłucz, zalej wodą, wsyp pół łyżeczki soli, gotuj pod przykryciem około 10 minut, aby była miękka. Odcedź, lekko zgnieć ją widelcem. Odstaw do wystudzenia.
Kurki i pieczarki z cebulą wymieszaj z soczewicą. Dodaj posiekane dymki ze szczypiorem, posyp solą i pieprzem, wymieszaj. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, następnie wrzucaj po jednym żółtku, nadal ubijaj. Na koniec dodaj śmietanę i chwilę ubijaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Połową ciasta francuskiego wyłóż spód i boki formy. Do środka włóż masę grzybowo-soczewicową i zalej masą jajeczno-śmietanową. Przykryj drugą częścią ciasta i piecz około 30 minut w temperaturze 200° C.
Składniki na 20 sztuk: 1/2 kg kurek, 10 dag masła, 2 łyżki oleju, cebula. Na ciasto: 1/2 kg mąki, 3/4 szklanki gorącej wody, 5 dag masła, sól, pieprz
Przygotowanie: Grzyby oczyść, umyj, większe pokrój. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło z olejem, podsmaż pokrojoną cebulę, cały czas ją mieszając, by się nie przypaliła. Dodaj grzyby, smaż około 10 minut. Posyp je solą i pieprzem, wymieszaj.
Mąkę przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj do niej sól, zalej bardzo gorącą wodą, wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj masło, następnie dodaj trochę zimnej wody. Wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się sprężyste i będzie odstawało od ręki. Gdy będzie już miało odpowiednią konsystencję, podziel je na dwie części. Jedną przykryj lnianą ściereczką, aby nie wysychało. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość kilku milimetrów. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz grzybowy, dokładnie sklejaj. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.
Zagotuj półtora litra wody. Dodaj łyżeczkę soli. Pierogi wrzucaj do osolonej wrzącej wody, gotuj aż do wypłynięcia. Wyjmij na durszlak, poczekaj, aż odciekną. Zamiast gotowania możesz je też upiec na blasze wyłożonej pergaminem w temperaturze 180° C, około 25 minut. Podawaj ciepłe okraszone smażoną na oleju cebulką lub z ostrym jogurtowym sosem.
Składniki na 2 porcje: 6 kromek bułki wrocławskiej, 15 dag kurek, cebula, szczypta cukru, 10 dag żółtego sera, oregano, olej, kilka łyżek masła, sól, pieprz, zielenina do przybrania
Przygotowanie: Kurki dokładnie umyj, większe przekrój na pół. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, chwilę smaż, wlej kilka kropli wody i szczyptę cukru, wymieszaj i smaż, aż cebula zrobi się szklista. Wrzuć umyte kurki, posyp solą i pieprzem, smaż na małym ogniu 5-7 minut. Mieszaj je od czasu do czasu drewnianą łyżką. Odstaw, by lekko przestygły.
Żółty ser pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kromki bułki posmaruj masłem, posyp serem, ułóż grzybki, posyp oregano. Grzanki układaj na wysmarowanej olejem blaszce. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i zapiekaj, 10-15 min. Możesz też włożyć do pieca grzanki z samym serem, a dopiero po wyjęciu nałożyć podgrzane grzybki. Udekoruj świeżą zieleniną i podawaj.
Przed zapiekaniem grzanki możesz zanurzyć na moment w mleku i lekko podsmażyć na maśle z obu stron. Dzięki temu będą lekko wilgotne w środku, a jednocześnie wyjątkowo chrupkie z wierzchu. Do grzanek podawaj surówkę z rzodkiewek, szczypiorku, kalarepy z odrobiną soli i pieprzu, polaną lekkim sosem jogurtowym.
Składniki na 4 porcje: 30 dag piersi z kurczaka, 40 dag kurek, cebula, sól, pieprz, słodka papryka, olej, kieliszek czerwonego półwytrawnego wina, pęczek szczypiorku, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Mięso umyj, oczyść z błon. Pokrój je w wąskie paski, włóż do miski, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką, zalej łyżeczką oleju lub oliwy, odstaw do lodówki na 30 minut, a nawet na całą noc.
Grzyby oczyść. Większe pokrój na kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na ostrym ogniu usmaż kawałki mięsa ze wszystkich stron. Do smażącego się mięsa dodaj pokrojoną drobno cebulkę oraz grzyby. Chwilę smaż, mieszając potrawę drewnianą łyżką. Wlej wino, duś pod przykryciem do czasu, aż jedna trzecia wina wyparuje. Oprósz solą i pieprzem. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj do niego pół łyżeczki mąki ziemniaczanej połączonej z zimną wodą. Dodaj do mięsa i podgrzewaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
Do gulaszu mięsno-grzybowego doskonale pasują młode ziemniaki, ale także ryż ugotowany na sypko. Możesz też podać warzywa, np. gotowane na parze: brokuły, kalafior, marchew, brukselkę. Smacznym dodatkiem będzie także smażona na oliwie cukinia polana jogurtem wymieszanym z ziołami oraz świeżą zieleniną.