Grzybowe specjały
Dania z dodatkiem leśnych grzybów to prawdziwy hit polskiej kuchni. Wykorzystaj nasze podpowiedzi i zaskocz rodzinę nowymi wariantami znanych smakołyków z grzybowym aromatem.
Krucha tarta z kurkami
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli cebulowej. Dodaj oliwę i jogurt, wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na placek. Wylep plackiem spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy, np. do tarty. Oczyszczone grzyby pokrój. Podsmaż na maśle z posiekaną cebulą. Dopraw solą cebulową, rozmarynem i pieprzem. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem paprykowym, posyp startym serem. Piecz 20 minut. Udekoruj papryczką chili i podawaj.
Wykwintne klopsiki w grzybowym sosie
Przygotowanie: Prawdziwki oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj grzyby i smaż, aż puszczą sok. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Duś pod przykryciem 30 minut, często mieszając i w miarę potrzeby dolewając do sosu wodę. Mięso wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz serem. Masę przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtocz w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Włóż do grzybowego sosu i duś pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Dodaj śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, zagotuj. Przed podaniem danie posyp koperkiem.
Makaron z borowikami
Przygotowanie: Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki, wymieszaj z pomidorami pociętymi na paski, dopraw skórką z cytryny, solą i pieprzem. Nałóż na podgotowany makaron. Zalej ciepłym bulionem. Zapiekaj 20 minut w 200 ˚C. Przypraw ziołami.
Rydze na maśle
Przygotowanie: Rydze dokładnie umyj i posól. Odłóż je na 15 minut, żeby puściły wodę, najpierw blaszkami do góry, a potem blaszkami do dołu - aby woda spłynęła. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej masło na patelni. Kładź rydze na mocno rozgrzanej patelni. Dopraw pieprzem. Smaż, odwracając grzyby co jakiś czas na drugą stronę. Podawaj z białą bułką i czosnkowym masłem z natką pietruszki.
Kieszonki z pieczarkami
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, odcedź i zrób piure. Wymieszaj je z żółtkami i mąką. Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój. Uduś razem na patelni. Dopraw grzyby solą i pieprzem, dodaj natkę. Rozwałkuj ciasto ziemniaczane na kwadraty. Nałóż na nie grzybowy farsz. Brzegi kieszonek sklej białkiem, obtocz w tartej bułce. Smaż na maśle z obu stron.
Zupa grzybowa
Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion. Dodaj listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotuj kilka minut. Oczyść grzyby, pokrój je w plasterki, podduś na patelni na maśle. Do gotującego się bulionu wsyp makaron. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj grzyby i gotuj, aż składniki będą miękkie. Zapraw zupę śmietaną. Posól, popieprz, przed podaniem udekoruj natką.
Wieprzowina w piwie z grzybami
Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę i dopraw pieprzem. Obierz cebulę, drobno posiekaj, oczyść grzyby i pokrój na większe kawałki.Rozgrzej w rondelku olej i przyrumień na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż je. Wsyp cukier, a kiedy się skarmelizuje, dodaj musztardę i mąkę. Podlej piwem, wrzuć listek laurowy, przykryj i duś wieprzowinę na półmiękko. Dodaj grzyby, tymianek i duś dalej do miękkości. Dopraw śmietaną, solą i pieprzem. Podawaj z podsmażonymi gnocchi ziemniaczanymi.