Czas na młode ziemniaki
Są pyszne i nie wymagają skomplikowanych przygotowań. Nie przegap sezonu!
Składniki:
12-16 małych ziemniaków
6-8 plastrów wędzonego boczku
2 łyżki oleju
3-4 gałązki rozmarynu
Po pół pęczka szczypiorku, natki pietruszki i koperku
500 g chudego twarogu
2-3 łyżki wody mineralnej
Sól pieprz
Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Plastry boczku przekrawać na pół i zawijać w nieodcedzone ziemniaki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki przez 10 minut, obracając. Posypać rozmarynem. Pozostałe zioła pokroić. Wmieszać z twarożkiem i wodą mineralną, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki podawać z dipem.
Składniki:
4 duże ziemniaki
Pęczek zielonej cebulki
100 g sera Cheddar
200 g piersi z indyka
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżeczki sosu worcester
250 g kwaśnej śmietany
Ziemniaki umyć i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 100 st. C
Mięso gotować w bulionie 20 minut. Ziemniaki wyjąć, ostudzić, poprzekrawać, lekko wydrążyć łyżką. Wydrążony miąższ wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Na połówki ziemniaków nakładać posiekaną cebulkę, kawałki mięsa, sos worcester, masę śmietanowo-ziemniaczaną, posypać serem i zapiekać 20 minut w 175 st. C. Podawać z kwaśną śmietaną.
Składniki:
1 kg ziemniaków
Po pół pęczka natki pietruszki, kolendry, koperku
Ząbek czosnku
Mała cebula
250 g twarożku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny
Pieprz, cukier
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, odparować. Zioła posiekać, cebulę I czosnek drobno pokroić, zmieszać z twarożkiem oliwą, sokiem z cytryny i ziołami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki podawać z dipem.