Reklama

Czebureki - tatarskie pierogi

Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki oleju

Składniki na farsz

  • 50 dag mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski. Żółtko wymieszać z 3/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli, małymi porcjami dodawać do mąki, wyrobić, by powstała kruszonka. Dodać olej, zagnieść ciasto. Przykryć folią, zostawić na 40 minut. 

2. Mięso zemleć z cebulą, dodać umytą, osuszoną i posiekaną natkę, 1/2 szklanki wody, wymieszać, doprawić. 

3. Ciasto podzielić na 12 części, rozwałkować na cienkie placki. Na połowie każdego placka rozsmarować farsz, złożyć, mocno skleić. Smażyć w głębokim tłuszczu, najpierw z jednej, potem z drugiej strony.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy