Czebureki - tatarskie pierogi

Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.

Tatarskie pierożki
Tatarskie pierożki123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki oleju

na farsz

  • 50 dag mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski. Żółtko wymieszać z 3/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli, małymi porcjami dodawać do mąki, wyrobić, by powstała kruszonka. Dodać olej, zagnieść ciasto. Przykryć folią, zostawić na 40 minut.

2. Mięso zemleć z cebulą, dodać umytą, osuszoną i posiekaną natkę, 1/2 szklanki wody, wymieszać, doprawić.

3. Ciasto podzielić na 12 części, rozwałkować na cienkie placki. Na połowie każdego placka rozsmarować farsz, złożyć, mocno skleić. Smażyć w głębokim tłuszczu, najpierw z jednej, potem z drugiej strony.

Zobacz także:

Przepis na pierogi leniweInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?