Czebureki - tatarskie pierogi
Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski. Żółtko wymieszać z 3/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli, małymi porcjami dodawać do mąki, wyrobić, by powstała kruszonka. Dodać olej, zagnieść ciasto. Przykryć folią, zostawić na 40 minut.
2. Mięso zemleć z cebulą, dodać umytą, osuszoną i posiekaną natkę, 1/2 szklanki wody, wymieszać, doprawić.
3. Ciasto podzielić na 12 części, rozwałkować na cienkie placki. Na połowie każdego placka rozsmarować farsz, złożyć, mocno skleić. Smażyć w głębokim tłuszczu, najpierw z jednej, potem z drugiej strony.
Zobacz także: