Czekoladowa gwiazda
Idealny przepis na deser do popołudniowej kawy. A przy tym jak pięknie wygląda!

Składniki
na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 220 ml mleka
- 110 g cukru
- 30 g drożdży
- 2 żółtka
- szczypta soli
na krem
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki 36 proc.
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzej. Dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Wymieszaj i odstaw. Masło rozpuść. Dodaj resztę cukru i sól. Wymieszaj. Następnie wbij żółtka, wlej masło i drożdże. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Przykryj ścierką, odstaw do wyrośnięcia.
2. W rondelku podgrzej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Wsyp cynamon i ponownie wymieszaj. Zestaw z ognia.
3. Ciasto podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj na kształt koła. Blaszkę wysmaruj masłem, obsyp mąką. Ułóż w nim najpierw jeden placek, posmaruj go kremem, przykryj ciastem; tak ułóż kolejne warstwy, kończąc ciastem. Na środku za pomocą szklanki odciśnij koło. 4. Natnij 12 promieni od koła do krawędzi. Każdy pasek skręć wokół własnej osi i zlep brzegi. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 200 ° C.
Zobacz także: