Reklama

Czekoladowa gwiazda

Idealny przepis na deser do popołudniowej kawy. A przy tym jak pięknie wygląda!

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 110 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 36 proc.
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Mleko podgrzej. Dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Wymieszaj i odstaw. Masło rozpuść. Dodaj resztę cukru i sól. Wymieszaj. Następnie wbij żółtka, wlej masło i drożdże. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Przykryj ścierką, odstaw do wyrośnięcia. 

2. W rondelku podgrzej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Wsyp cynamon i ponownie wymieszaj. Zestaw z ognia. 

3. Ciasto podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj na kształt koła. Blaszkę wysmaruj masłem, obsyp mąką. Ułóż w nim najpierw jeden placek, posmaruj go kremem, przykryj ciastem; tak ułóż kolejne warstwy, kończąc ciastem. Na środku za pomocą szklanki odciśnij koło. 4. Natnij 12 promieni od koła do krawędzi. Każdy pasek skręć wokół własnej osi i zlep brzegi. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 200 ° C.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy