Czekoladowa lawa
Delikatne i puszyste desery z soczystymi truskawkami zachwycą na każdym stole.
Sposób przygotowania:
Obie czekolady połam na kawałki. Włóż do rondelka. Dodaj miękkie masło. Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmij. Lekko przestudź.
Jeszcze ciepłą masę przelej do większej miski. Przesiej do niej mąkę oraz cukier puder. Wsyp cukier z prawdziwą wanilią. Lekko zmiksuj. Dodaj jajka, żółtka i likier. Zmiksuj.
Kokilki do zapiekania wysmaruj masłem i oprósz mąką lub kakao. Przelej do nich masę czekoladową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piecz przez 12-15 minut (wierzch babeczek powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny). Przełóż na talerzyki. Oprósz kakao. Udekoruj połówkami truskawek i np. sosem czekoladowym.
Zobacz także: