Czekoladowa rolada
Delikatna rolada z śmietanowo-wiśniowym nadzieniem będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, na końcu stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy. Wlewamy olej oraz mleko i mieszamy. Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C ok. 12 minut. Gorące ciasto przekładamy papierem do góry na ścierkę posypaną cukrem pudrem i ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy ciasto razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Rozwijamy wystudzone ciasto i smarujemy śmietaną, zostawiając margines. Wzdłuż jednego krótszego końca układamy wydrylowane wiśnie. Zwijamy roladę i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.
Zobacz także: