Czekoladowe ciastka z płynnym środkiem
Przepis na efektowne, rozpływające się w ustach ciastka czekoladowe.
Sposób przygotowania:
1. Foremki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką.
2. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzej do 200˚C. Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając, aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła). Wymieszaj na gładką masę.
3. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i sól, krótko wymieszaj rózgą na jednolitą masę, nie ubijaj. Wsyp mąkę i przyprawę korzenną. Wymieszaj i połącz z roztopioną masą czekoladową.
4. Masę wlej do przygotowanych foremek i wstaw na blaszkę do piekarnika. Piecz przez 8 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, odczekaj 2 minuty i delikatnie wyłóż na talerzyki. Udekoruj cukrem pudrem lub owocami z syropu.
Zobacz także: