Czekoladowe mille-feuille

Czekoladowe mille-feuille
Czekoladowe mille-feuillemateriały prasowe

Składniki

na błyskawiczne ciasto francuskie:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g niesolonego masła, pokrojonego na plastry o grubości 1 cm, dość miękkiego (powinno być na tyle miękkie, aby można było je łatwo dzielić na kawałki, ale nie może się rozpływać)
  • 120 ml zimnej wody

na czekoladowy krem cukierniczy:

  • 500 ml tłustego mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 150 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%), posiekanej
  • Wskazówka: jeśli wybrana przez ciebie czekolada nie ma dość wyrazistego smaku lub jej kolor jest za mało intensywny, możesz dodać do roztopionej masy kilka łyżeczek holenderskiego kakao.

na krem Chantilly:

  • 250 ml zagęszczonej śmietanki
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Oglądaj Artystyczną kuchnię Poh na Nat Geo People!materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?