Czekoladowe placki z owocami

Składniki
- 50 dag dowolnych, sezonowych owoców (np. maliny)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kisielu malinowego
- 4 łyżki likieru migdałowego
- 2 łyżki kakao
- 1 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka mleka
- czekolada w płynie
- olej
- sól
Przygotowanie:
W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami cukru. Wrzuć oczyszczone owoce (zostaw garść do dekoracji), gotuj 2 minuty.
Proszek na kisiel wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do garnka. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Gdy wystygnie, dodaj likier i wymieszaj.
Stop masło i wystudź. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli i resztą cukru. Wbij jajka, wlej masło i mleko. Całość dokładnie wymieszaj na gładkie, gęste ciasto.
Mocno rozgrzaną małą patelnię posmaruj niewielką ilością oleju, wlej ciasto i usmaż grube naleśniki. Ułóż jeden na drugim i zalej czekoladą. Posyp odłożonymi malinami.
Zobacz także: