Reklama

Czekoladowe placki z owocami

Składniki

  • 50 dag dowolnych, sezonowych owoców (np. maliny)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kisielu malinowego
  • 4 łyżki likieru migdałowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • czekolada w płynie
  • olej
  • sól

Przygotowanie:

W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami cukru. Wrzuć oczyszczone owoce (zostaw garść do dekoracji), gotuj 2 minuty.

Proszek na kisiel wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do garnka. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Gdy wystygnie, dodaj likier i wymieszaj.

Stop masło i wystudź. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli i resztą cukru. Wbij jajka, wlej masło i mleko. Całość dokładnie wymieszaj na gładkie, gęste ciasto.

Reklama

Mocno rozgrzaną małą patelnię posmaruj niewielką ilością oleju, wlej ciasto i usmaż grube naleśniki. Ułóż jeden na drugim i zalej czekoladą. Posyp odłożonymi malinami.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy