Reklama

Czekoladowe placuszki

Rozkosz dla podniebienia.


Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • olej, np. słonecznikowy lub rzepakowy
  • 80 g ciemnej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki, borówki)

1. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao, sól oraz cukier, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko oraz 3 łyżki oleju, zmiksuj. Mokre składniki dodaj do suchych, krótko zmiksuj (ciasto powinno być lekko grudkowate).

2. Patelnię rozgrzej i posmaruj niewielką ilością oleju. Wylej na nią niewielką porcję ciasta (2-3 łyżki) tworząc małe placuszki. Gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza, przewróć go na drugą stronę.

3. W międzyczasie do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Placuszki podawaj polane roztopioną czekoladą i udekorowane owocami. Świetnie będzie też pasował syrop klonowy lub bita śmietana.

Reklama

Przygotowanie: 40 minut

Sztuka: 200 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama