1. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao, sól oraz cukier, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko oraz 3 łyżki oleju, zmiksuj. Mokre składniki dodaj do suchych, krótko zmiksuj (ciasto powinno być lekko grudkowate).
2. Patelnię rozgrzej i posmaruj niewielką ilością oleju. Wylej na nią niewielką porcję ciasta (2-3 łyżki) tworząc małe placuszki. Gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza, przewróć go na drugą stronę.
3. W międzyczasie do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Placuszki podawaj polane roztopioną czekoladą i udekorowane owocami. Świetnie będzie też pasował syrop klonowy lub bita śmietana.
Przygotowanie: 40 minut
Sztuka: 200 kilokalorii