Czekoladowy mus na biszkopcie
Zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Piankowe smakołyki są puszyste, łatwe w przygotowaniu i wręcz rozpływają się w ustach. To idealny deser na każdą okazję.
Sposób przygotowania:
1. Najpierw zrób spód. Jajka rozbij. Białka ubij z cukrem. Żółtka utrzyj z proszkiem do pieczenia i octem. Połącz z białkami. Dołóż mąkę z kakao, wymieszaj. Przelej do tortownicy wysmarowanej masłem. Piecz w temp. 175˚C, ok. 40 minut.
2. Przygotuj ciemną piankę. Żelatynę zalej wodą. Do rondla przełóż 100 g masła. Gdy się rozpuści, dodaj połowę z napęczniałej żelatyny i wymieszaj. Do masła dołóż czekoladę i zamieszaj. Białka ubij z cukrem. Porcjami dokładaj do masy czekoladową i mieszaj. Wyłóż na biszkopt i schłódź.
3. Jasną piankę zrób tak samo jak ciemną, dodaj tylko białą czekoladę zamiast mlecznej. Gotową białą masę wylej na ciemną i wstaw do lodówki. Udekoruj owocami.
Zobacz także: