Reklama

Czekoladowy mus na biszkopcie

Zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Piankowe smakołyki są puszyste, łatwe w przygotowaniu i wręcz rozpływają się w ustach. To idealny deser na każdą okazję.

Składniki na spód

  • 3 jajka
  • po 6 łyżek mąki i cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 120 ml soku z pomarańczy

Składniki na piankę I

  • 15 g żelatyny
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady
  • 4 białka
  • 80 g cukru

Składniki na piankę II

  • 15 g żelatyny
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 4 białka
  • 80 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Najpierw zrób spód. Jajka rozbij. Białka ubij z cukrem. Żółtka utrzyj z proszkiem do pieczenia i octem. Połącz z białkami. Dołóż mąkę z kakao, wymieszaj. Przelej do tortownicy wysmarowanej masłem. Piecz w temp. 175˚C, ok. 40 minut. 

2. Przygotuj ciemną piankę. Żelatynę zalej wodą. Do rondla przełóż 100 g masła. Gdy się rozpuści, dodaj połowę z napęczniałej żelatyny i wymieszaj. Do masła dołóż czekoladę i zamieszaj. Białka ubij z cukrem. Porcjami dokładaj do masy czekoladową i mieszaj. Wyłóż na biszkopt i schłódź. 

Reklama

3. Jasną piankę zrób tak samo jak ciemną, dodaj tylko białą czekoladę zamiast mlecznej. Gotową białą masę wylej na ciemną i wstaw do lodówki. Udekoruj owocami.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy