Czekoladowy przysmak
Zarezerwuj popołudnie na pieczenie ciasta. Nie będziesz żałować.
>>>Na kolejnej stronie dowiesz się, jak przygotować to czekoladowe ciasto<<<
Przygotowanie
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski włóż tłuszcz. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec naprzemiennie, w 2 porcjach, dodaj suche składniki oraz 75 ml mleka. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao oraz pozostałe mleko, zmiksuj.
Formę (o wym. 34x38 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciemne ciasto, na nie wylej ciasto jasne. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Śmietankę podgrzej. Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Ciasto udekoruj wystudzoną polewą i rozpuszczoną czekoladą.
Zobacz także: