Czekoladowy torcik. Deser idealny
Czekoladowy torcik z kremem o smaku kawowym ma niepowtarzalny smak i nie jest trudny w przygotowaniu.
Czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Masło ucieramy z czterema łyżkami cukru. Żółtka oddzielamy od białek i łączymy z masą maślaną razem z czekoladą. Białka ubijamy na sztywno z czterema łyżkami cukru, dodajemy do masy maślano-jajecznej.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślanej razem z łyżką kakao, mąką kukurydzianą i 3 łyżkami naparu kawowego, mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30-35 minut w 175ºC.
Twaróg mielimy, dodajemy serek mascarpone, cztery łyżki cukru, 2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej, trzy łyżki naparu kawowego i miksujemy na gładką masę. Masę serową przekładamy do tortownicy na ostudzone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by krem stężał.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy na duży talerz lub paterę. Na wierzch kładziemy, np. metalową kratkę i całość obsypujemy pozostałym kakao. Delikatnie zdejmujemy kratkę, dzięki temu na wierzchu pozostanie ażurowy wzorek. Kroimy na porcje i podajemy.
Zobacz także: