Reklama

Czereśniowy ucieraniec

Lubicie słodkości? Ten przepis was zachwyci


Składniki na 24 porcje

  • 80 dag czereśni
  • 40 dag masła (margaryny)
  • 40 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 8 jajek
  • 50 dag mąki
  • 1,5 torebki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • tłuszcz i mąka do blachy

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z cukrem, solą, skórką z cytryny i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Rozsmarować połowę ciasta. Łyżeczką nałożyć porcje konfitury. Przykryć je ciastem. Posypać 1/2 czereśni. Owoce lekko wcisnąć w ciasto.

2. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Po 35 minutach pieczenia na cieście rozłożyć pozostałe czereśnie. Piec jeszcze 20 minut. Wystudzić. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną konfitury.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy