Czterowarstwowa napoleonka

Solidna porcja słodkości! Wypróbuj przepis na aksamitną napoleonkę dla całej rodziny.

Wyśmienite wypieki z ciasta francuskiego są bardzo efektowne
Wyśmienite wypieki z ciasta francuskiego są bardzo efektowne123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego

na masę

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieć.

2. Podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj na prostokąt i włóż do oddzielnych natłuszczonych i obsypanych mąką blaszek. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

3. Do szklanki mleka wsyp obie mąki oraz cukier i jajka. Wymieszaj.

4. Drugą szklankę mleka zagotuj i dolej pierwszą. Całość mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Utrzyj go z masłem i przełóż nim upieczone blaty ciasta.

5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?