Czterowarstwowa napoleonka
Solidna porcja słodkości! Wypróbuj przepis na aksamitną napoleonkę dla całej rodziny.

Składniki
na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
na masę
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieć.
2. Podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj na prostokąt i włóż do oddzielnych natłuszczonych i obsypanych mąką blaszek. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
3. Do szklanki mleka wsyp obie mąki oraz cukier i jajka. Wymieszaj.
4. Drugą szklankę mleka zagotuj i dolej pierwszą. Całość mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Utrzyj go z masłem i przełóż nim upieczone blaty ciasta.
5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: