Reklama

Czterowarstwowa napoleonka

Solidna porcja słodkości! Wypróbuj przepis na aksamitną napoleonkę dla całej rodziny.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego

Składniki na masę

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieć. 

2. Podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj na prostokąt i włóż do oddzielnych natłuszczonych i obsypanych mąką blaszek. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 

3. Do szklanki mleka wsyp obie mąki oraz cukier i jajka. Wymieszaj. 

4. Drugą szklankę mleka zagotuj i dolej pierwszą. Całość mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Utrzyj go z masłem i przełóż nim upieczone blaty ciasta. 

Reklama

5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy