​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

Zwyczajne pierożki z rybą
Zwyczajne pierożki z rybąWydawnictwo Znak

Zwyczajne pierożki z rybą

Składniki

- ciasto

  • 1 szklanka śmietany 18%
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • około 500 g mąki pszennej
  • sól

- farsz

  • 500 g fileta z dorsza
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą
Staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurąWydawnictwo Znak

Staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą

Składniki

- ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 50 ml zimnej wody
  • sól

- farsz

  • 200 g kaszy krakowskiej
  • 6 jajek
  • 1¼ kostki masła
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • ¼ kury rosołowej
  • 250 g włoszczyzny (marchewka, korzeń selera, por, korzeń pietruszki, kapusta)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
Kuchnia Iwaszkiewiczów
Kuchnia Iwaszkiewiczówmateriały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?