Reklama

Dal z soczewicy z kurkumą 

Składniki

  • 3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Na dnie dużego garnka  rozgrzej olej. Wrzuć obraną  i drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wsyp  wszystkie przyprawy. Smaż około minutę, ciągle mieszając.

2. Pomidory z puszki pokrój  i dodaj do cebuli.

3. Wsyp soczewicę i wlej około 5 szklanek wody. Zmniejsz ogień i duś 15-20 minut,  aż soczewica wchłonie  większość wody.

4. Dopraw solą i dodaj mleko kokosowe. Zamieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Dal najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zobacz również:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy