Dal z soczewicy z kurkumą

Składniki
- 3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2-3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki chili
- olej do smażenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Wrzuć obraną i drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wsyp wszystkie przyprawy. Smaż około minutę, ciągle mieszając.
2. Pomidory z puszki pokrój i dodaj do cebuli.
3. Wsyp soczewicę i wlej około 5 szklanek wody. Zmniejsz ogień i duś 15-20 minut, aż soczewica wchłonie większość wody.
4. Dopraw solą i dodaj mleko kokosowe. Zamieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Dal najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz również: