Dania ubogie w kalorie
Nasze propozycje na obiad lub lunch nie dostarczą więcej niż 350 kcal.
Składniki na 4 porcje: 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka, 15 dag porów, sól, 2 małe rzymskie sałaty, 2-3 łyżki białego octu winnego, pieprz, 2 łyżki oliwy, 1 ogórek, 1 cebula, 10 dag ryżu, 50 dag mielonego mięsa wołowego, 8 dag twarożku, 2 łyżeczki musztardy, 80 ml bulionu z warzyw, 10 dag groszku z puszki, 1 puszka pomidorów
1. Papryki pozbawić nasion, pokroić w kostkę. Pory i ogórek pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, grubo posiekać. Liście sałaty porwać w rękach na kawałeczki. Ocet winny utrzeć z solą i pieprzem, dodać pół łyżki oliwy, wymieszać na jednolity sos. Ryż ugotować w posolonej wodzie.
2. Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą i twarożkiem. Dodać musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z masy mięsnej uformować 16 niewielkich kulek. Smażyć ok. 10 minut na oliwie. Przewracać je, by ładnie się zrumieniły ze wszystkich stron.
3. Bulion zagotować, wrzucić do niego pokrojone papryki i pory. Dusić pod przykryciem 8 minut. Dodać groszek konserwowy, pomidory i ugotowany ryż. Przyprawić do smaku, zagotować. Ryż z warzywami wymieszać z ogórkami i przygotowanym sosem. Wyłożyć na talerze. Na ryżu umieścić frykadelki. Udekorować natką.
Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 1 łyżka oleju, 750 ml warzywnego bulionu (może być z kostki), 3 kostki serka topionego (po 10 dag każda), 2 pory, 4 parówki drobiowe, 4 gałązki natki, pieprz, sól, długie wykałaczki
1. Cebule obrać, posiekać. Pory pokroić w plasterki, 5 dag odłożyć, resztę wraz z cebulą zeszklić na oleju. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 2-3 minuty. Dołożyć serki topione, mieszać, aż całkiem się rozpuszczą.
2. Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Dodać pory, gotować 5 minut. Parówki pokroić w grube, ukośne plasterki. Nabić na wykałaczki na przemian z listkami natki. Zupę doprawić. Rozlać do dużych filiżanek. Na każdej położyć "szaszłyk".
Składniki na 1 porcję: 2 dag rukoli, 1 łyżka naturalnego jogurtu, 1 łyżka startego chrzanu (ze słoiczka), 1 tortilla (pszenny placek o średnicy ok. 20 cm), 6 plasterków polędwicy łosiowej, 1/4 czerwonej papryki, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, wykałaczki
1. Rukolę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę przełożyć na sitko, odsączyć z zalewy. Tortillę lekko podgrzać na patelni (bez tłuszczu!).
2. Jogurt naturalny wymieszać z chrzanem ze słoiczka, posmarować nim podgrzany placek. Przykryć listkami rukoli i plasterkami polędwicy. Posypać paseczkami papryki i kukurydzą. Tortillę zwinąć, przekroić na pół. Ruloniki spiąć wykałaczkami (końce można owinąć kawałkami papieru śniadaniowego).
Życie na gorąco 47/2011