Dania z drobiu
Pomysłowe dania obiadowe dla rodziny czteroosobowej.
Składniki na 4 porcje: 12 udek kurczaka, sól, pieprz, 3 łyżki masła, 500 g pomidorków koktajlowych. Pesto: pieprz, sól, 250 g liści szpinaku, 3 ząbki czosnku, 50 g niesolonych migdałów, 50 ml oliwy, 60 g tartego parmezanu.
Przygotować szpinakowe pesto: ząbki czosnku obrać. Liście szpinaku opłukać pod bieżącą wodą, dobrze otrząsnąć z nadmiaru wody. Przełożyć do blendera, dołożyć ząbki czosnku oraz migdały (można je zastąpić np. orzeszkami piniowymi). Składniki zmiksować na gładko. Miksując, stopniowo dolewać oliwę i dodawać tarty parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
Udka kurczaka oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 45 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia dołożyć pomidorki. Udka serwować z pomidorkami i szpinakowym pesto.
Składniki na 4 porcje: 700 g piersi z indyka, sól, 50 g żółtego sera (edam), pieprz, garść posiekanych ziół: natka, tymianek, rozmaryn, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, 250 ml białego wina, 60 ml oleju, 200 g marchwi, 250 ml wywaru warzywnego z kostki, 250 g brokuła, 100 ml śmietany 18 proc.
Piersi nadciąć wzdłuż, by po rozłożeniu powstał spory płat. Lekko rozbić go przez folię, oprószyć solą i pieprzem. Ser zetrzeć, wymieszać z ziołami i jajkiem, wg potrzeby zagęścić bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Na płacie mięsa rozłożyć mieszankę, zwinąć w roladę, przewiązać nicią. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, podlać winem, przykryć i dusić w nagrzanym do 180 °C piekarniku ok. 50 minut. Roladę wyjąć, owinąć folią aluminiową (trzyma ciepło).
Marchew obrać, pokroić w kawałki. Brokuły podzielić na różyczki. Warzywa ugotować al dente (by były jędrne, nie rozgotowane) w posolonej wodzie, odcedzić. Wypieczony z mięsa sos rozrzedzić bulionem warzywnym, dodać śmietanę, wygotować połowę płynu, ewentualnie sos dosolić. Roladę pokroić w plastry. Podawać z sosem i warzywami.
Składniki na 4 porcje: 600 g piersi z kurczaka, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, 100 g pieczarek, 1 por, 2 łyżki oleju, 125 ml śmietany 33 proc., 1 ząbek czosnku, 200 g wędzonego sera (np. gryficki), tłuszcz i bułka tarta do formy, zioła do dekoracji.
Piersi kurczaka oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Pokroić w paseczki i włożyć do miski. Posypać je solą, lekko oprószyć mąką, delikatnie wymieszać (dłońmi).
Czosnek obrać, zmiażdżyć. Pieczarki oczyścić (najlepiej papierowym ręcznikiem), pokroić w paseczki. Pora oczyścić, pokroić w paseczki. W głębszej patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć na nim mięso. Dołożyć pieczarki i razem podsmażyć. Zalać śmietaną, doprawić pieprzem, dodać czosnek i pora.
Foremki do zapiekania natłuścić, wysypać bułką tartą. Napełnić je mieszanką z patelni, posypać drobno startym serem wędzonym. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Udekorować ziołami, od razu podawać.