Reklama

Dania z kalafiora

Kotleciki z sałatką z soczewicy

Składniki

  • 200 g żółtej soczewicy
  • 70 g szpinaku baby
  • 2 małe czerwone cebule
  • papryczka chili
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sezamu
  • 8 łyżeczek soku z cytryny
  • średnia główka kalafiora
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 75 g amarantusa
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Opłukaną soczewicę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Szpinak płuczemy i osuszamy. Obrane cebule kroimy w pierścienie. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. Do oliwy z oliwek dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy. Soczewicę łączymy ze szpinakiem, cebulą, papryczką chili i sosem, mieszamy.

Główkę kalafiora dokładnie płuczemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy ją w niezbyt cienkie plastry, zaczynając od środka. Na talerzu rozkłócamy jaja. Na kolejne talerze przekładamy mąkę, sezam oraz amarantus. Plastry kalafiora obtaczamy w mące, następnie w jajku, potem w sezamie i na koniec w amarantusie.

Reklama

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy panierowanego kalafiora po około 6 minut z każdej strony na jasnozłoty kolor. Osuszamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Kotleciki przekładamy na talerze, dodajemy porcję sałatki z soczewicy i szpinaku, od razu podajemy.

Warzywny przekładaniec

Składniki

  • nieduży kalafior
  • nieduży brokuł
  • 100 g białego sera
  • 10 średniej wielkości marchewek
  • 6 jaj
  • 6 średniej wielkości pietruszek
  • 14 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 3–4 gałązki natki pietruszki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy połowę sera, 2 jaja, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy około 25 minut w 200ºC.

Obieramy pietruszkę i marchewkę, płuczemy. Warzywa przekrawamy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy krótko warzywa, dodajemy szklankę wody, sól, pieprz, przykrywamy i gotujemy około 8 minut, odcedzamy.  Śmietanę, pozostały ser, 4 jaja doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Połowę masy wykładamy na podpieczonego kalafiora z brokułami, następnie układamy marchewkę i pietruszkę, a na nie pozostałą masę. Pieczemy 30 minut w 200ºC. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanka ze schabem

Składniki

  • średnia główka kalafiora
  • 500 g schabu bez kości
  • 7 niedużych ziemniaków
  • 5 łyżek mleka skondensowanego
  • cebula
  • po łyżce masła i mąki
  • 6 łyżek śmietany
  • 50 g sera gouda
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
  • 1–2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy.

Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie 15-20 minut, odcedzamy, studzimy. Kroimy w plastry i posypujemy papryką.

Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Litr wody zagotowujemy z mlekiem, solimy i gotujemy 8 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Obraną cebulę siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Schab kroimy w plastry.

Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy mąkę, śmietanę, szczyptę gałki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry ziemniaków. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i mięso, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy 20 minut w 200ºC. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy