Dania z patelni
Po co tracić czas i brudzić kilka garnków, skoro w dwa, trzy kwadranse można przygotować pyszne danie obiadowo-kolacyjne na jednej patelni?
Składniki na 4-6: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 30 dag zielonej soczewicy, 1 listek laurowy, 600 ml bulionu warzywnego, 6 łyżek oleju słonecznikowego, 5 jajek, 250 ml mleka, 30 dag pomidorków koktajlowych, cukier, 1 pęczek dymek, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka jasnego octu balsamicznego.
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać soczewicę oraz listek laurowy. Wlać bulion. Gotować ok. 15 minut, aż soczewica wchłonie płyn. Zdjąć ją z ognia i odstawić do wystudzenia.
Ziemniaki odcedzić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Zrumienić na niej ziemniaki. Zdjąć je z patelni. Jajka wbić do miseczki. Wlać mleko, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem. Na patelni (żaroodpornej) rozgrzać resztę oleju. Włożyć wystudzoną soczewicę i ziemniaki. Warzywa zalać masą jajeczną. Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Zapiekać 20 minut. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Dymki oczyścić, pociąć w ukośne plasterki, wymieszać z pomidorkami. Warzywa oprószyć pieprzem, solą i szczyptą cukru. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Przemieszać.
Gotową frittatę wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut. Pokroić na porcje. Podawać z sałatką pomidorową.
Składniki na 2 porcje: 40 dag zielonej fasolki szparagowej, sól, 2 dymki, 15 dag pomidorków koktajlowych, 2 kotlety schabowe (bez kości), 1 łyżka oleju, 100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 4 dag żółtego sera, np. goudy, 1 gałązka natki pietruszki.
Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, opłukać, ewentualnie przekroić, gotować 15 minut w posolonej wodzie. Dymki oczyścić, pokroić na kawałeczki. Pomidorki umyć, pociąć na połówki. Kotlety opłukać i wytrzeć do sucha. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony. Pod koniec posolić. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu smażyć dymki i pomidory przez 3 minuty. Fasolkę odcedzić, od-sączyć, dodać do warzyw na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Warzywa podlać bulionem, doprowadzić całość do wrzenia. Na patelnię ponownie włożyć kotlety. Posypać startym żółtym serem. Przykryć i dusić pod przykryciem 2 minuty. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać i posypać gotowe danie. Podawać od razu.
Składniki na 1 porcję: 30 dag makaronu, sól, 15 dag brokułów, pieprz, 10 dag pieczarek, 1 mała cebula, 1 jajko, 2,5 dag gotowanej szynki, 3 łyżki tłustego mleka, słodka papryka w proszku, gałka muszkatołowa, 1 łyżka oleju, oregano do dekoracji.
Makaron (np. świderki, rurki) ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, gotować 5-6 minut (powinny być al dente, czyli jędrne) w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na połówki. Ugotowany makaron odcedzić na sitku. Cebulę obrać, drobno posiekać. Szynkę pokroić w kosteczkę. Brokuły odcedzić na sitku.
Jajko wymieszać z mlekiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki, szynkę i razem podsmażyć. Do-rzucić cebulę. Oprószyć pieprzem i solą. Dołożyć brokuły oraz makaron. Całość zalać masą jajeczną. Smażyć, aż masa jajeczna się zetnie. Omlet ostrożnie zsunąć z patelni na talerz. Przed podaniem udekorować oregano.