Dania z pieca
Pomysłowe zapiekanki, które podamy na obiad lub na kolację.
Składniki na 4-6 porcji: 50 dag ziemniaków, 65 dag kapusty włoskiej, 2 cebule, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka bulionu instant (w proszku), 1 pęczek natki pietruszki, 15 dag śmietany kremówki, 10 dag startego żółtego sera, 1-2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 75 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżka musztardy, tłuszcz do formy.
Ziemniaki obrać, gotować 25-30 minut w lekko posolonej wodzie. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście poszatkować w paseczki. Cebule obrać, grubo posiekać.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim połowę posiekanej cebuli. Dołożyć kapustę, podlać 300 ml wody. Wsypać bulion w proszku. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, poodrywać listki, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Do duszącej się kapusty dolać śmietanę, dodać 5 dag startego na tarce żółtego sera, np. tylżyckiego. Gotować, aż ser całkowicie się rozpuści. Dodać zasmażkę i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewać jeszcze minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do mięsa mielonego dodać musztardę i resztę posiekanej cebuli. Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, pokroić w plasterki. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem. Na spodzie ułożyć połowę ziemniaków. Rozłożyć masę mięsną, a potem kapustę. Przykryć ją pozostałymi ziemniakami. Wierzch posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Po około 30 minutach zapiekankę można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Składniki na 2 porcje: 50 dag ziemniaków, 3 łyżki oliwy, morska sól, pieprz, 1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag), 4 dag pestek dyni, 2 ząbki czosnku, 3 dag drobno startego parmezanu, 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, cukier, 2 łyżki grubych wiórków parmezanu.
Ziemniaki wyszorować, rozkroić na połówki. Włożyć do miski, skropić 2 łyżkami oliwy. Obficie posypać solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Paprykę rozciąć na 4 cząstki, usunąć pestki i białe błonki.
Płaską blachę z piekarnika przykryć pergaminem. Rozłożyć ziemniaki i 3 cząstki papryki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut. Pestki dyni zrumienić na suchej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Czosnek obrać, drobno posiekać. Ostatnią cząstkę papryki pokroić w drobną kosteczkę.
Upieczoną paprykę włożyć do papierowej torebki, szczelnie zamknąć i odłożyć na kilka minut, aby skórka odeszła od miąższu. Ziemniaki piec jeszcze 15 minut. Wyjąć paprykę z torebki, zdjąć skórkę, a miąższ zmiksować na gładko wraz z czosnkiem, startym na tarce parmezanem, 1 łyżką oliwy oraz uprażonymi pestkami dyni (trochę pestek można zostawić do dekoracji). Otrzymane pesto przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Upieczone ziemniaki posypać solą o grubych kryształkach, kosteczkami papryki, grubymi wiórkami parmezanu i ewentualnie pestkami dyni. Danie serwować z pesto.
Składniki na 8 porcji: 15 dag masła, 30 dag mąki, 5 jajek, 1 łyżeczka soli, 20 dag szalotek, 10 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach, 1 słoiczek (212 ml) borówek albo żurawiny do mięs, 3 gruszki, 2 łyżki soku cytrynowego, 30 dag sera gorgonzola, pieprz.
Pokrojone na kawałeczki masło, mąkę, szczyptę soli i 2 jajka posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Szalotki obrać, przekroić wzdłuż na pół. Borówki (żurawinę) odcedzić. Gruszki cienko obrać, rozkroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na cienkie cząstki i natychmiast skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
Utrzeć 25 dag sera gorgonzola z 3 jajkami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i wylepić nim prostokątną blaszkę wyłożoną pergaminem. Na cieście rozsmarować masę serową. Na niej rozłożyć cząstki gruszek i połówki szalotek. Pozostały ser rozdrobnić w palcach, posypać nim placek. Rozłożyć plasterki boczku. Na wierzchu rozsypać borówki (żurawinę). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 30 minut.