Delikatna zupa-krem
Prosta i szybka w przygotowaniu zupa-krem z cukinii. Zasmakuje każdemu!
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i osusz. Ziemniaki obierz i razem z cukinią pokrój w grubą kostkę.
2. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i podsmażaj je przez ok. 3 minuty. Poprósz je solą i pieprzem. Wlej bulion i zagotuj. Potem gotuj zupę pod przykryciem przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
3.Zupę zblenduj, wymieszaj ze śmietanką i przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj np. z groszkiem ptysiowym lub z czosnkowymi grzankami, a dla ciekawego efektu - w wydrążonych połówkach cukinii.
Zobacz także: