Reklama

Delikatna zupa-krem

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa-krem z cukinii. Zasmakuje każdemu!

Składniki

  • 1 cebula
  • 400 g ziemniaków
  • 700 g cukinii
  • 2 łyżki oliwy
  • 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 75 g śmietanki 30 proc.
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i osusz. Ziemniaki obierz i razem z cukinią pokrój w grubą kostkę. 

2. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i podsmażaj je przez ok. 3 minuty. Poprósz je solą i pieprzem. Wlej bulion i zagotuj. Potem gotuj zupę pod przykryciem przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. 

3.Zupę zblenduj, wymieszaj ze śmietanką i przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj np. z groszkiem ptysiowym lub z czosnkowymi grzankami, a dla ciekawego efektu - w wydrążonych połówkach cukinii.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy