Delikatne gołąbki z mięsem i ryżem
Zrobione ze słodkich, dojrzałych pomidorów przeciery pozwolą nam przygotować łatwe i pyszne dania. Proponujemy delikatne gołąbki w smakowitym sosie pomidorowym.
Sposób przygotowania:
1. Ryż zalej wodą i gotuj przez około 13 minut. Odcedź, ostudź i dodaj do mięsa razem z obranymi i drobno posiekanymi cebulami. Dopraw wedle uznania solą, pieprzem i mieloną papryką.
2. Wytnij z kapusty rdzeń. Włóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij liście.
3. Na każdy liść nakładaj porcję farszu. Zwiń ciasno, formując gołąbki.
4. Na dnie dużego garnka ułóż kilka kapuścianych liści, a na nich gołąbki. Wlej bulion i przecier pomidorowy. Gotuj przez około godzinę.
Zobacz także: