Delikatne kotleciki ziemniaczane z ziołami
Szukasz pomysłu na lekki, bezmięsny obiad? Polecamy przepis na kotleciki ziemniaczane- są proste w przygotowaniu i bardzo sycące!
Sposób przygotowania:
1. Jeszcze ciepłe, dokładnie odcedzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
2. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż ją na oleju.
3. Połącz ziemniaki z cebulą. Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę, posiekany szczypiorek, olej, sól i szczyptę majeranku lub oregano. Wyrób dokładnie masę.
4. Nabieraj łyżką porcje masy i formuj z niej kotlety. Obtocz je w pozostałej bułce tartej.
5. Na szerokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż po około 5 minut z obu stron. Dobrym dodatkiem do nich jest sos czosnkowy lub tatarski.
Zobacz także: