Delikatne kotleciki ziemniaczane z ziołami

Szukasz pomysłu na lekki, bezmięsny obiad? Polecamy przepis na kotleciki ziemniaczane- są proste w przygotowaniu i bardzo sycące!

Ziołowe kotleciki ziemniaczane
Ziołowe kotleciki ziemniaczane123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • garść posiekanego szczypiorku
  • szczypta majeranku lub oregano
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Jeszcze ciepłe, dokładnie odcedzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.

2. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż ją na oleju.

3. Połącz ziemniaki z cebulą. Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę, posiekany szczypiorek, olej, sól i szczyptę majeranku lub oregano. Wyrób dokładnie masę.

4. Nabieraj łyżką porcje masy i formuj z niej kotlety. Obtocz je w pozostałej bułce tartej.

5. Na szerokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż po około 5 minut z obu stron. Dobrym dodatkiem do nich jest sos czosnkowy lub tatarski.

Zobacz także:

Szwajcarskie placki ziemniaczaneStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas