Delikatne pieczone frytki z batatów
Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z tych warzyw. Skuś się na chrupiące frytki lub placki, albo na talerz gorącej zupy i rozpływającą się w ustach cudowną zapiekankę!

Składniki
- 2 duże bataty
- czubata łyżka skrobi kukurydzianej
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki
- po szczypcie: suszonego czosnku, słodkiej papryki, soli i czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Bataty obierz i pokrój w długie, grube słupki. Przepłucz je dokładnie kilka razy. Potem zalej wodą i odstaw na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
2. Osuszone bataty dokładnie wymieszaj z olejem.
3. W miseczce połącz skrobię kukurydzianą, posiekaną natkę lub kolendrę, suszony czosnek, mieloną paprykę i pieprz. Natrzyj tą mieszanką pokrojone bataty.
4. Przełóż je na płaską blachę i piecz w 220 st. C przez 25 minut. Podawaj oprószone solą, np. z pastą z awokado.
Zobacz także: