Delikatne pieczone frytki z batatów

Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z tych warzyw. Skuś się na chrupiące frytki lub placki, albo na talerz gorącej zupy i rozpływającą się w ustach cudowną zapiekankę!

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, goszczą na naszych stołach rzadziej niż tradycyjne pyry. Tymczasem mają one więcej wartości zdrowotnych. Są źródłem luteiny poprawiającej wzrok i likopenu, który zmniejsza rozwój chorób serca
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, goszczą na naszych stołach rzadziej niż tradycyjne pyry. Tymczasem mają one więcej wartości zdrowotnych. Są źródłem luteiny poprawiającej wzrok i likopenu, który zmniejsza rozwój chorób serca123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 duże bataty
  • czubata łyżka skrobi kukurydzianej
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki
  • po szczypcie: suszonego czosnku, słodkiej papryki, soli i czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Bataty obierz i pokrój w długie, grube słupki. Przepłucz je dokładnie kilka razy. Potem zalej wodą i odstaw na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.

2. Osuszone bataty dokładnie wymieszaj z olejem.

3. W miseczce połącz skrobię kukurydzianą, posiekaną natkę lub kolendrę, suszony czosnek, mieloną paprykę i pieprz. Natrzyj tą mieszanką pokrojone bataty.

4. Przełóż je na płaską blachę i piecz w 220 st. C przez 25 minut. Podawaj oprószone solą, np. z pastą z awokado.

Zobacz także:

Kanapka z batatamiStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas