Delikatne placki z gruszkami
W sam raz na deser lub danie na słodko. To idealna przekąska na zimowe wieczory.
Sposób przygotowania:
Gruszki umyj pod bieżącą wodą i osusz. Każdą przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Każdy kawałek dokładnie skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
W głębokiej misce rozmieszaj jajko razem z kefirem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dolać do niego więcej kefiru).
Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie wlewaj ciasto (około 2 łyżek), tworząc małe placki. Chwilę je podsmaż i wrzuć po plasterku gruszki. Obróć na drugą stronę i usmaż na złoty kolor. Następnie zdejmij je z patelni, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: