Delikatne placki z kapustą i tymiankiem

Lekki lunch lub kolacja? Warzywne placki sprawdzą się idealnie! Są proste w przygotowaniu, tanie i smaczne.

Warzywne placki to świetny pomysł na lekki obiad
Warzywne placki to świetny pomysł na lekki obiad123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g białej kapusty
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po dużej szczypcie soli, pieprzu i suszonego tymianku
  • łyżeczka cukru
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno poszatkuj. Zalej wodą i gotuj do miękkości.

2. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż ją na oleju. Dodaj kapustę, sól, pieprz i suszony tymianek. Smaż przez około 10 minut, mieszając.

3. Białka ubij z 1 łyżeczką cukru.

4. Mąkę, mleko, żółtka i proszek do pieczenia zmiksuj, aż powstanie ciasto. Dodaj kapustę z cebulą i ubite białka, wymieszaj.

5. Rozgrzej na patelni olej. Kładź nieduże porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto. Podawaj z ulubioną sałatką.

Zobacz także:

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?