Delikatne placki z kapustą i tymiankiem
Lekki lunch lub kolacja? Warzywne placki sprawdzą się idealnie! Są proste w przygotowaniu, tanie i smaczne.

Składniki
- 600 g białej kapusty
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 cebula
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po dużej szczypcie soli, pieprzu i suszonego tymianku
- łyżeczka cukru
- olej
Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkuj. Zalej wodą i gotuj do miękkości.
2. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż ją na oleju. Dodaj kapustę, sól, pieprz i suszony tymianek. Smaż przez około 10 minut, mieszając.
3. Białka ubij z 1 łyżeczką cukru.
4. Mąkę, mleko, żółtka i proszek do pieczenia zmiksuj, aż powstanie ciasto. Dodaj kapustę z cebulą i ubite białka, wymieszaj.
5. Rozgrzej na patelni olej. Kładź nieduże porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto. Podawaj z ulubioną sałatką.
Zobacz także: