Reklama

Delikatne placki z kapustą i tymiankiem

Lekki lunch lub kolacja? Warzywne placki sprawdzą się idealnie! Są proste w przygotowaniu, tanie i smaczne.

Składniki

  • 600 g białej kapusty
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po dużej szczypcie soli, pieprzu i suszonego tymianku
  • łyżeczka cukru
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno poszatkuj. Zalej wodą i gotuj do miękkości. 

2. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż ją na oleju. Dodaj kapustę, sól, pieprz i suszony tymianek. Smaż przez około 10 minut, mieszając. 

3. Białka ubij z 1 łyżeczką cukru. 

4. Mąkę, mleko, żółtka i proszek do pieczenia zmiksuj, aż powstanie ciasto. Dodaj kapustę z cebulą i ubite białka, wymieszaj. 

5. Rozgrzej na patelni olej. Kładź nieduże porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto. Podawaj z ulubioną sałatką.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy