Delikatny quiche ze szparagami
A może pyszny quiche ze szparagami? Wykorzystaj sezon na te smaczne i bardzo wartościowe warzywa. Przyrządzaj z nich pyszne i szybkie dania.
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, zimnego masła i jajka zagnieć ciasto. Schłodź je w lodówce.
2. Formę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, także boki. Podziurkuj spód widelcem. Piecz mniej więcej 15 minut, do zrumienienia.
3. Wymieszaj śmietanę z żółtkami, serem, solą i mielonym pieprzem. Szparagi opłucz (białe obierz). Odłam twarde końcówki. Ułóż na podpieczonym cieście.
4. Zalej śmietaną z żółtkami i serem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz do zgęstnienia masy (ok. 35 minut).
Zobacz także: