Reklama

Delikatny suflet ziemniaczany

By suflet nie opadł, trzeba odpowiednio ubić pianę. Musi być tak sztywna, żeby nie wypadła z naczynia odwróconego do góry nogami.

Składniki

  • 40 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag startego żółtego sera (np. gouda)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta i tłuszcz do foremek

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić. Ugotować do miękkości, odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę lub dobrze rozgnieść, ostudzić. 2 Zmiksować 3 łyżki miękkiego masła. Dodawać je po trochu do ziemniaków, ciągle mieszając, następnie zmieszać masę z żółtkami i 2/3 sera, doprawić solą, pieprzem i gałką. 3 Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. 4 Kokilki do zapiekania natłuścić, obsypać bułką tartą. Nałożyć masę, posypać resztą sera, na wierzch położyć kawałki masła. Zapiekać w temp. 200°C przez 20 minut. Udekorować natką i od razu podawać.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy