Delikatny suflet ziemniaczany
By suflet nie opadł, trzeba odpowiednio ubić pianę. Musi być tak sztywna, żeby nie wypadła z naczynia odwróconego do góry nogami.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić. Ugotować do miękkości, odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę lub dobrze rozgnieść, ostudzić. 2 Zmiksować 3 łyżki miękkiego masła. Dodawać je po trochu do ziemniaków, ciągle mieszając, następnie zmieszać masę z żółtkami i 2/3 sera, doprawić solą, pieprzem i gałką. 3 Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. 4 Kokilki do zapiekania natłuścić, obsypać bułką tartą. Nałożyć masę, posypać resztą sera, na wierzch położyć kawałki masła. Zapiekać w temp. 200°C przez 20 minut. Udekorować natką i od razu podawać.
Zobacz także: