Deser księżniczki
Przepis Clausa Meyera, gwiazdy kuchni skandynawskiej.
Składniki
na 6 – 8 porcji:
- 65 g masła, plus do smarowania
- 65 g cukru
- 65 g mąki pszennej
- drobno otarta skórka i sok z ½ cytryny
- ¼ laski wanilii, przekrojona na pół z zeskrobanymi ziarenkami
- 250 ml odtłuszczonego mleka 2%
- 8 żółtek
- 4 białka
Przygotowanie:
Rozpuść masło w garnku o grubym dnie. Dodaj cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii. Ucierając, podgrzewaj, aż mieszanina będzie gładka i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
W osobnym garnku podgrzej mleko. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj je do masy z mąką. Mieszaj ciasto dużą łyżką. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się zetnie i prawie "wstanie" z garnka. Odstaw do krótkiego przestygnięcia. Dodaj po jednym jajku. Ubij białka na sztywną pianę. Połącz z ciastem. Zawsze najpierw energicznie mieszam pierwszą łyżkę piany, aby potem delikatnie połączyć resztę z ciastem. Dzięki temu uzyskuję puszystą konsystencję.
Wlej ciasto do 12-16 małych, wysmarowanych masłem kokilek lub foremek. Przygotuj kąpiel wodną. Ustaw kokilki w płytkiej blasze do pieczenia i wlej wrzącą wodę w takiej ilości, aby sięgała do połowy ich wysokości. Piecz deser księżniczki 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, aż urośnie. Wyjmij z kokilek i wyłóż na półmisek. Podawaj na ciepło z musem jabłkowym lub ze świeżymi owocami.
Przepis pochodzi z książki Clausa Meyera "Wszystkie smaki Skandynawii".
Zobacz także: