Deser ryżowy z soczystym mango
Składniki
- szklanka ryżu jaśminowego
- 3 łyżeczki cukru
- sok z 1/3 limonki
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- 2 dojrzałe mango
na sos kokosowy
- sok z ćwiartki limonki
- 2/3 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
>>>Jak przygotować to danie - dowiesz się na kolejnej stronie<<<
Przygotowanie:
Ryż bardzo dokładnie wypłucz. Zalej go trzema szklankami wody. Dodaj mleko kokosowe, cukier i sok z limonki. Zagotuj na bardzo małym ogniu. Zamieszaj, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Resztę mleka kokosowego posłodź, dodaj sok z limonki i gotuj w drugim garnku, aż płyn się zredukuje o połowę.
Umyj dokładnie mango. Przetnij je na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój miąższ w kratkę, ale tak, żeby nie uszkodzić skóry. Na koniec wywiń skórkę na lewą stronę.
Podawaj ciepły ryż podlany sosem oraz z połówką mango.
Zobacz także: