Reklama

Deser ryżowy z soczystym mango

Składniki

  • szklanka ryżu jaśminowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • sok z 1/3 limonki
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • 2 dojrzałe mango

Składniki na sos kokosowy

  • sok z ćwiartki limonki
  • 2/3 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru

>>>Jak przygotować to danie - dowiesz się na kolejnej stronie<<<

Przygotowanie:

Ryż bardzo dokładnie wypłucz. Zalej go trzema szklankami wody. Dodaj mleko kokosowe, cukier i sok z limonki. Zagotuj na bardzo małym ogniu. Zamieszaj, przykryj i gotuj przez 10 minut.

Resztę mleka kokosowego posłodź, dodaj sok z limonki i gotuj w drugim garnku, aż płyn się zredukuje o połowę.

Umyj dokładnie mango. Przetnij je na pół i usuń pestkę. Następnie pokrój miąższ w kratkę, ale tak, żeby nie uszkodzić skóry. Na koniec wywiń skórkę na lewą stronę.

Reklama

Podawaj ciepły ryż podlany sosem oraz z połówką mango.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy