Deser słodko- kwaśny

Cytrynowy miodownik z kremem to idealny poczęstunek dla osób, które cenią niebanalne smaki.

Do soku z cytryny dodaj łyżeczki miodu i dokładnie wymieszaj
Do soku z cytryny dodaj łyżeczki miodu i dokładnie wymieszajPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 450 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jaja
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego lub
  • akacjowego
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g cukru pudru
  • szczypta soli
1 godz. 0 min
14

Przygotowanie:

Cytryny myjemy, a następnie ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. 

200 g masła ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, skórkę i połowę soku wyciśniętego z cytryn, dwie łyżki miodu, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy 25-30 minut w 180º C. 

Z pozostałego soku z cytryny odlewamy połowę i łączymy z dwoma łyżkami miodu, mieszamy. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy w różnych miejscach drewnianym szpikulcem i skrapiamy mieszaniną soku z cytryny i miodu. Odstawiamy do ostudzenia. 5. Za pomocą miksera ucieramy 200 g masła z cukrem pudrem na puszysty biały krem. Pod koniec dodajemy pozostały sok z cytryny, mieszamy. Grubą warstwę kładziemy na wierzch ciasta, wyrównujemy. 

Zobacz także:


Kurczak w winie z surówką z pomidorów i rukoliStyl.pl/materiały prasowe
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas