Deser słodko- kwaśny
Cytrynowy miodownik z kremem to idealny poczęstunek dla osób, które cenią niebanalne smaki.
Przygotowanie:
Cytryny myjemy, a następnie ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
200 g masła ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, skórkę i połowę soku wyciśniętego z cytryn, dwie łyżki miodu, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy 25-30 minut w 180º C.
Z pozostałego soku z cytryny odlewamy połowę i łączymy z dwoma łyżkami miodu, mieszamy. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy w różnych miejscach drewnianym szpikulcem i skrapiamy mieszaniną soku z cytryny i miodu. Odstawiamy do ostudzenia. 5. Za pomocą miksera ucieramy 200 g masła z cukrem pudrem na puszysty biały krem. Pod koniec dodajemy pozostały sok z cytryny, mieszamy. Grubą warstwę kładziemy na wierzch ciasta, wyrównujemy.
Zobacz także: