Deser z pianką
Ciasto na herbatnikach, które zawsze zachwyca fanów słodkości, choć nie zawiera dodatku cukru.

Składniki
- 24 herbatniki maślane (foremka "keksówka')
na masę kakaową
- 200 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka erytrolu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wrzątku
- ½ szklanki śmietanki 36%
na masę waniliową
- 200 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki erytrolu
- laska wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wrzątku
- ½ szklanki śmietanki 36%
do ozdoby
- czekolada
Przepis pochodzi z 349. odcinka programu "Ewa gotuje".
Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.
Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową - bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.
Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.
Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.