Deser z pianką

Ciasto na herbatnikach, które zawsze zachwyca fanów słodkości, choć nie zawiera dodatku cukru.

Herbatniki z pianką
Herbatniki z piankąPolsat

Składniki

  • 24 herbatniki maślane (foremka "keksówka')

na masę kakaową

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki śmietanki 36%

na masę waniliową

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki erytrolu
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wrzątku
  • ½ szklanki śmietanki 36%

do ozdoby

  • czekolada

Przepis pochodzi z 349. odcinka programu "Ewa gotuje".

Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.

Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową - bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.

Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.

Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?