Deser z wiśniami
Będzie doskonały do espresso lub cappuccino.
Przygotowanie:
Opłukane i osuszone wiśnie drylujemy i przekładamy do rondla, dodajemy 50 g cukru, miód, cukier waniliowy i gotujemy 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni, mieszamy, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na parze ze 100 g cukru na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy do mascarpone razem z naparem kawowym, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.
Herbatniki kruszymy i przekładamy do sześciu szklanek. Na nie wykładamy wiśnie, a na wierzch masę tiramisu. Białą czekoladę ścieramy na tarce i wiórkami posypujemy deser. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Zobacz także: