Dobry żółty ser
Niełatwo wybrać smaczny, zdrowy ser. Trzeba przede wszystkim wnikliwie czytać etykiety i... nie za bardzo oszczędzać.
Jakość idzie w parze z ceną - do wyprodukowania porządnego sera potrzeba dużo mleka. Dobry żółty ser nie może kosztować mniej niż 25 zł za kilogram.
Ser powstaje z mleka, podpuszczki, soli i bakterii kwasu mlekowego. Do produkcji nie trzeba używać łoju, tłuszczów roślinnych, azotanu potasu (E252), mleka w proszku, lecytyny sojowej (E322) i skrobi. Jednak często znajdziemy je w składzie...
Lepiej wybierać ser krojony z bloku. Paczkowane mają dłuższe terminy do spożycia oraz więcej konserwantów.
Im w serze więcej tłuszczu, tym mniej wody - taki ser jest więc lepszym źródłem wapnia.
W nazwie produktu musi się znaleźć słowo "ser", a nie np. "typu gouda", "serowe plasterki" czy "wyrób seropodobny"...
Zobacz także: