Reklama

Dobrze nadziane

Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

Pieczone pierogi z mięsem

Składniki na 30 sztuk: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 jajko, 1 żółtko, 40 ml oleju, 250 ml ciepłego mleka, 3 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru. Na farsz: 40 dag gotowanego mięsa (np. z rosołu), 2 ugotowane marchewki, 1 ugotowana pietruszka, 1 cebula, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 1 jajko, papier do pieczenia.

W misce wymieszaj rozkruszone drożdże, cukier, 50 ml mleka oraz 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 min w ciepłe miejsce. Rozczyn dodaj do pozostałych składników ciasta, wymieszaj. Następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 min, aby podwoiło objętość.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej i na nim zeszklij cebulę. Mięso, marchewki i pietruszkę zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj przestudzoną cebulę, jajko, dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość około 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka. Na środku każdego połóż po łyżce farszu i mocno zlep brzegi.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierożki, zachowując między nimi spore odstępy (urosną podczas pieczenia). Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 15 min. Tuż przed pieczeniem pierożki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 200° C .

Z kaszą gryczaną i serem

Składniki na około 25 sztuk: Na ciasto: 2 szklanki mąki, jajko, 1 łyżka oleju, szczypta soli, 1/2-3/4 szklanki ciepłej wody. Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 2 małe cebule, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, olej oraz szczyptę soli, wymieszaj. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką. Przełóż na posypaną mąką stolnicę i starannie zagnieć aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Jeśli okaże się za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste - dolej odrobinę wody i ponownie zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Na patelni roztop masło i zeszklij na nim drobno posiekane cebule. Przestudź. Do miski włóż biały ser, rozgnieć widelcem. Dodaj ugotowaną kaszę oraz zeszkloną cebulę, dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką lub specjalną foremką wytnij krążki. Na środek każdego z nich nałóż przygotowany farsz i dokładnie zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć - posól i wlej łyżeczkę oleju. Partiami wrzucaj pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 3 min. Podawaj ze smażoną cebulką i pieczarkami lub odsmażone na maśle.

Ze szpinakiem i fetą

Składniki na ok. 45 sztuk: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, ok. 1 szklanka gorącej wody, łyżka oleju, szczypta soli. Na farsz: 50 dag mrożonego szpinaku, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 opakowanie sera feta, 2 łyżki masła, pieprz, gałka muszkatołowa. Na sos: 50 dag przecieru pomidorowego, 1 mała cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka oleju.

Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj przecier pomidorowy, duś 15-20 minut, na koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Mieszają,c gotuj aż do odparowania płynu. Przestudź, dodaj pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj.

Z podanych składników zagnieć ciasto, po trochu dolewając wody. Powinno być sprężyste. Podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość około 2 mm. Małą szklanką (literatką) wykrawaj placuszki. Na połowę placuszków nałóż farsz, przykryj drugim placuszkiem (bez farszu) i dokładnie zlep brzegi.

Pierożki wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z sosem pomidorowym.

Smażone pierożki chińskie

Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli, 1 jajko, ok. 90 ml wody. Na farsz: 10 dag kapusty pekińskiej, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule dymki ze szczypiorem, 1 jajko, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ponadto: 1 białko, olej do smażenia.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, wymieszaj. Zrób dołek, wbij jajko i wlej połowę wody. Zagnieć ciasto, stopniowo dolewając resztę wody. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw na 30 minut.

Poszatkowaną kapustę posyp ¼ łyżeczki soli, odstaw na 10-15 min. Odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj mięso, drobno posiekane cebule oraz pozostałe składniki farszu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku ok. 7 cm. Na każdym na środku ułóż po czubatej łyżeczce farszu. Brzegi ciasta posmaruj białkiem i zlep po przekątnej w trójkąty.

W głębokim rondlu rozgrzej olej. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia, wrzuć kawałek czerstwego chleba. Jeśli szybko się zrumieni i wypłynie na wierzch - nadaje się do smażenia. Pierożki wrzucaj partiami i smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: pierogi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy