Domowa bagietka i pietruszkowy hummus
Co powiesz na aromatyczny hummus podany na domowej, jeszcze ciepłej bagietce? To prostsze niż myślisz! Wypróbuj wyjątkowo smaczny przepis na śniadanie mistrzów.
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto na bagietkę: 1. Szklankę mleka zagotuj. Dodaj masło i cukier, mieszaj do rozpuszczenia składników. Wlej szklankę wody i odstaw całość do ostudzenia. Dodaj drożdże, sól oraz - partiami - mąkę.
2. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Przełóż je do wysmarowanej olejem miski, przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte podziel na cztery części. Uformuj bagietki, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały. Zostaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piekarnik nagrzej do 250 stopni C. Wrzuć do niego kilka kostek lodu. Bagietki natnij ukośnie w kilku miejscach i wstaw do pieczenia. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 200 stopni C i piecz jeszcze ok. 20 minut.
Przygotuj pastę: 1. Ciecierzycę odcedź i zblenduj. Stopniowo wlewaj olej rzepakowy, dodaj pastę tahini, sok z cytryny, ząbki czosnku.
2. Jeśli pasta jest za gęsta, wlej trochę zimnej wody i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Pietruszkę posiekaj, dodaj do pasty i jeszcze raz zblenduj.
Zobacz także: