Domowa czekolada z orzechami i żurawiną wg Konrada Gacy
Zbilansowana dieta to też desery, pod warunkiem, że będą przyrządzone własnoręcznie i w wersji fit. Na przepisy, które przygotowałem, możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia.

Składniki
- 125 g masła bez soli
- 60 ml mleka
- 180g cukru brzozowego
- 120 g mleka w proszku
- 5 łyżek naturalnego kakao
- 1 mała garść orzechów laskowych
- 1 mała garść suszonej żurawiny
1. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
2. Na garnku postaw miskę i wrzuć do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się.
3. Do rozpuszczonego masła dodaj cukier, kakao i bardzo dokładnie wymieszaj.
4. Mleko doprowadź do wrzenia i również dodaj do masła.
5. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmij ją z garnka, dodaj mleko w proszku i zacznij mieszać do uzyskania gładkiej masy.
6. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodaj posiekane orzechy i żurawinę.
7. Tak przygotowaną masę przelej na blachę wyłożoną papierem.
8. Deser odstaw do lodówki na 2-3 godziny.