Reklama

Domowa czekolada z orzechami i żurawiną wg Konrada Gacy

Zbilansowana dieta to też desery, pod warunkiem, że będą przyrządzone własnoręcznie i w wersji fit. Na przepisy, które przygotowałem, możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia.

Składniki

  • 125 g masła bez soli
  • 60 ml mleka
  • 180g cukru brzozowego
  • 120 g mleka w proszku
  • 5 łyżek naturalnego kakao
  • 1 mała garść orzechów laskowych
  •  1 mała garść suszonej żurawiny

 1. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia.

2. Na garnku postaw miskę i wrzuć do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się.

3. Do rozpuszczonego masła dodaj cukier, kakao i bardzo dokładnie wymieszaj.

4. Mleko doprowadź do wrzenia i również dodaj do masła.

5. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmij ją z garnka, dodaj mleko w proszku i zacznij mieszać do uzyskania gładkiej masy.

6. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodaj posiekane orzechy i żurawinę.

Reklama

7. Tak przygotowaną masę przelej na blachę wyłożoną papierem.

8. Deser odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy