Domowa galaretka malinowa
Jak galaretka, to tylko domowa! Bez konserwantów i ze świeżymi owocami- polecamy przepis na domową galaretkę z malin.
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę mieszamy z 40 mililitrami wody o temperaturze pokojowej i odstawiamy do napęcznienia według czasu podanego na opakowaniu.
2. Maliny (kilka-kilkanaście zostawiamy do udekorowania deseru) mieszamy w rondelku z pozostałą wodą i gotujemy ok. 5 minut od wrzenia, do czasu aż maliny się rozpadną - możemy je również zblendować. Wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy napęczniałą żelatynę, po czym całość ponownie dokładnie mieszamy.
3. Masę przelewamy do foremek lub salaterek. Wstawiamy do lodówki na 2,5-3 godziny. Możemy podać z kleksem z bitej śmietany i owocami, udekorowane listkami mięty.
Zobacz także: