Reklama

Domowa galaretka malinowa

Jak galaretka, to tylko domowa! Bez konserwantów i ze świeżymi owocami- polecamy przepis na domową galaretkę z malin.

Składniki

  • 300 g malin
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 50 g cukru
  • 800 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę mieszamy z 40 mililitrami wody o temperaturze pokojowej i odstawiamy do napęcznienia według czasu podanego na opakowaniu. 

2. Maliny (kilka-kilkanaście zostawiamy do udekorowania deseru) mieszamy w rondelku z pozostałą wodą i gotujemy ok. 5 minut od wrzenia, do czasu aż maliny się rozpadną - możemy je również zblendować. Wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy napęczniałą żelatynę, po czym całość ponownie dokładnie mieszamy. 

3. Masę przelewamy do foremek lub salaterek. Wstawiamy do lodówki na 2,5-3 godziny. Możemy podać z kleksem z bitej śmietany i owocami, udekorowane listkami mięty. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy