Domowa passata pomidorowa
O tej porze roku pomidory smakują najlepiej. Korzystaj z nich do woli! Gotuj zupy, zapiekaj oraz faszeruj. Warto też zrobić zapasy i przygotować pyszną passatę.

Składniki
- 6 kg dojrzałych pomidorów, np. malinowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- szczypta suszonego oregano
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyj, ponacinaj na krzyż ostrym nożem i sparz obficie wrzątkiem. Obierz je ze skóry, usuń szypułki i pokrój na nieduże kawałki. Włóż do garnka. Dodaj posiekany czosnek, sól i oregano. Gotuj przez około 45 minut. Jeśli chcesz, aby passata nie miała grudek, po ostudzeniu ją zblenduj.
2. Gorącą passatę przelej do umytych i wysterylizowanych słoiczków. Dokładnie je zakręć i postaw do góry dnem. Przykryj ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Zobacz także: