Domowa pizza na szybko
Proste składniki i szybkie przygotowanie - jeśli szukasz pomysłu na przekąskę imprezową, ta pizza sprawdzi się idealnie!
1. Obraną cebulę kroimy w półplastry, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Tymianek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Anchois osączamy z oliwy.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, przekładamy cebulę i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy czosnek, posiekany tymianek, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 5 minut, aby cebula zmiękła.
3. Ciasto na pizzę wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwałkowujemy. Blachę o wymiarach 37x25 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na nim cebulę, a na niej anchois oraz oliwki. Całość skrapiamy oliwą i pieczemy około 15 minut w 200ºC. Pizzę odstawiamy na 2-3 minuty do przestudzenia, kroimy na porcje i podajemy, np. z pikantnym sosem pomidorowym.
Zobacz także: