Reklama

Domowa pizza na szybko

Proste składniki i szybkie przygotowanie - jeśli szukasz pomysłu na przekąskę imprezową, ta pizza sprawdzi się idealnie!

Składniki

  • kilogram cebuli
  • 3–4 gałązki świeżego tymianku
  • opakowanie gotowego ciasta na pizzę
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek anchois
  • 125 g ciemnych oliwek
  • oliwa
  • sól, pieprz

1. Obraną cebulę kroimy w półplastry, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Tymianek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Anchois osączamy z oliwy. 

2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, przekładamy cebulę i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy czosnek, posiekany tymianek, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 5 minut, aby cebula zmiękła. 

3. Ciasto na pizzę wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwałkowujemy. Blachę o wymiarach 37x25 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na nim cebulę, a na niej anchois oraz oliwki. Całość skrapiamy oliwą i pieczemy około 15 minut w 200ºC. Pizzę odstawiamy na 2-3 minuty do przestudzenia, kroimy na porcje i podajemy, np. z pikantnym sosem pomidorowym.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy