Domowa sangria

Co powiesz na letnie orzeźwienie z domową sangrią? Polecamy prosty i bardzo smaczny przepis!

Domową sangrię przygotujesz w niecałe 15 minut
Domową sangrię przygotujesz w niecałe 15 minut123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • jabłko lub brzoskwinia
  • 2 łyżki cukru brązowego lub syropu klonowego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • laska cynamonu
  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka zimnej wody gazowanej

Sposób przygotowania:

1. Cytrusy szorujemy i sparzamy. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i cytryny, a pozostałe cytrusy kroimy w plasterki. Jabłko ze skórką kroimy w ósemki. Owoce umieszczamy w dzbanku, wlewamy sok z cytrusów.

2. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do dzbanka. Wrzucamy laskę cynamonu, wlewamy wino i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, żeby owoce się zmacerowały.

3. Wyjmujemy dzbanek z lodówki, uzupełniamy zimną gazowaną wodą i wrzucamy kilka kostek lodu.

Zobacz także:

Duński glogg, czyli grzane winoStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?