Domowa sangria
Co powiesz na letnie orzeźwienie z domową sangrią? Polecamy prosty i bardzo smaczny przepis!

Składniki
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- jabłko lub brzoskwinia
- 2 łyżki cukru brązowego lub syropu klonowego
- 3 łyżki ciepłej wody
- laska cynamonu
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
- szklanka zimnej wody gazowanej
Sposób przygotowania:
1. Cytrusy szorujemy i sparzamy. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i cytryny, a pozostałe cytrusy kroimy w plasterki. Jabłko ze skórką kroimy w ósemki. Owoce umieszczamy w dzbanku, wlewamy sok z cytrusów.
2. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do dzbanka. Wrzucamy laskę cynamonu, wlewamy wino i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, żeby owoce się zmacerowały.
3. Wyjmujemy dzbanek z lodówki, uzupełniamy zimną gazowaną wodą i wrzucamy kilka kostek lodu.
Zobacz także: