Domowe burgery

​Burgery wołowe to typowe danie kuchni amerykańskiej, które i u nas zyskuje coraz więcej zwolenników. Jego przygotowanie jest niezwykle proste

To całkiem proste!
To całkiem proste!123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego z udźca
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 4 łyżki sosu steak
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 3 bułki do hamburgerów
  • 10 pieczarek
  • cebula pokrojona w piórka
  • garść rukoli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • olej
  • pieprz czarny
  • sól
3 porcje

Wołowinę oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce.

Do mięsa dodaj przyprawę do grilla i dokładnie wyrób mięsną masę.

Pieczarki oraz cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia.

Uformuj cztery burgery jednakowej wielkości.

Ułóż je w rozgrzanym piekarniku i smaż na grillu przez 10 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.

Podczas grillowania posmaruj je sosem steak.

Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki przekrój na połówki, opiecz i posmaruj majonezem. Posyp rukolą.

W tym czasie na patelni rozgrzej olej i usmaż cztery jajka sadzone.

Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem i rukolą. Następnie połóż po dwa plasterki boczku, pieczarki i jajka sadzone. Wierzch hamburgerów przykryj pozostałą bułką.

Gotowe burgery zepnij długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami oraz sałatką z kapusty.

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas