Domowe burgery
Burgery wołowe to typowe danie kuchni amerykańskiej, które i u nas zyskuje coraz więcej zwolenników. Jego przygotowanie jest niezwykle proste
Składniki
- 50 dag mięsa wołowego z udźca
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 4 łyżki sosu steak
- 6 plasterków boczku wędzonego
- 3 bułki do hamburgerów
- 10 pieczarek
- cebula pokrojona w piórka
- garść rukoli
- 3 jajka
- 4 łyżki majonezu
- olej
- pieprz czarny
- sól
Wołowinę oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce.
Do mięsa dodaj przyprawę do grilla i dokładnie wyrób mięsną masę.
Pieczarki oraz cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia.
Uformuj cztery burgery jednakowej wielkości.
Ułóż je w rozgrzanym piekarniku i smaż na grillu przez 10 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.
Podczas grillowania posmaruj je sosem steak.
Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki przekrój na połówki, opiecz i posmaruj majonezem. Posyp rukolą.
W tym czasie na patelni rozgrzej olej i usmaż cztery jajka sadzone.
Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem i rukolą. Następnie połóż po dwa plasterki boczku, pieczarki i jajka sadzone. Wierzch hamburgerów przykryj pozostałą bułką.
Gotowe burgery zepnij długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami oraz sałatką z kapusty.