Domowe jagodzianki
Świeże jagodzianki prosto z piekarnika? To prostsze, niż myślisz!
Składniki
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- ćwierć szklanki mleka
- 2 jajka
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego
- łyżka masła
- łyżka smalcu
- pół szklanki cukru
- 400 g jagód
- pół opakowania kisielu żurawinowego
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka ze szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Jajka miksujemy z cukrem.
2. Do zaczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, roztopione i wystudzone smalec oraz masło, jogurt, resztę mleka i jajka. Miksujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, rozciągamy na płat o grubości 2 cm i szklanką wykrawamy koła.
3. Jagody mieszamy z kisielem. Na środek ciasta nakładamy łyżkę jagód i sklejamy jak pączek. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach. Możemy posypać kruszonką. Odstawiamy na 20 minut. Pieczemy w 170°C ok. 25 minut.
Zobacz także: