Reklama

Domowe jagodzianki

Świeże jagodzianki prosto z piekarnika? To prostsze, niż myślisz!

Składniki

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • ćwierć szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego
  • łyżka masła
  • łyżka smalcu
  • pół szklanki cukru
  • 400 g jagód
  • pół opakowania kisielu żurawinowego

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka ze szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Jajka miksujemy z cukrem.

2. Do zaczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, roztopione i wystudzone smalec oraz masło, jogurt, resztę mleka i jajka. Miksujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, rozciągamy na płat o grubości 2 cm i szklanką wykrawamy koła. 

3. Jagody mieszamy z kisielem. Na środek ciasta nakładamy łyżkę jagód i sklejamy jak pączek. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach. Możemy posypać kruszonką. Odstawiamy na 20 minut. Pieczemy w 170°C ok. 25 minut. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy