Domowe makaroniki z kremem

Makaroniki serwowane są w cukierniach na całym świecie. Teraz możesz zrobić je w domu

Te ciasteczka są mocno czekoladowe
Te ciasteczka są mocno czekoladowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 białka
  • 3 łyżki kakao
  • 170 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych migdałów

na krem

  • 100 ml mleka
  • 130 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
1 godz. 20 min
25 porcji

Przygotowanie:

1. Ubij białka ze szczyptą soli i 40 g cukru pudru. 

2. Dodaj partiami mielone migdały, resztę cukru pudru i kakao, wymieszaj. 

3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładaj szprycą porcje masy, zachowując między nimi odstępy. Zostaw makaroniki na około 20 minut, aby przeschły. Potem piecz je w 140 stopniach C przez 13-15 minut. 

4. Przygotuj krem czekoladowy: podgrzej w rondelku mleko. Zdejmij je z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, dołóż pokrojone masło i mieszaj aż powstanie masa.

5. Makaroniki smaruj obficie kremem i składaj po dwa.

Zobacz także:

Spektakl o ludziach niedoskonałychStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?