Domowe masło
Przygotowanie:
Przelej schłodzoną śmietanę do wysokiego, wąskiego naczynia.
Zacznij ubijać śmietanę mikserem, najpierw powoli, żeby się lekko spieniła, a potem szybciej, aż powstanie coraz bardziej sztywna masa. Wtedy wsyp sól i ubijaj dalej - tłuszcz wyraźnie zacznie oddzielać się od maślanki.
Masę z oddzielającymi się od płynu grudkami tłuszczu przełóż na sito wyścielone tetrą lub podobnym materiałem. Możesz pozostawić do obcieknięcia lub od razu odcisnąć mocno płyn.
Powstałe masło przełóż do miski z zimną wodą. Opłucz je i delikatnie ugnieć. W ten sposób pozbędziesz się resztek maślanki. Masło warto podzielić na mniejsze porcje i przełożyć do pojemników, by nie chłonęły zapachów z lodówki. Z podanej ilości śmietany otrzymasz około 400 g masła.
Zobacz także: