Reklama

Domowe rogaliki

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g roztopionej margaryny
  • 250 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wsyp cukier, utrzyj. Odstaw na ok. 10 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj śmietanę, 2 żółtka, jajko, cukier wanilinowy i przestudzony tłuszcz. Dokładnie zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min. 2. Orzechy zmiel, dodaj do nich cukier puder, 2 ubite białka i wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na koło o grubości ok. 4 mm. Z każdego wytnij 8 trójkątów. U podstawy trójkątów rozłóż nadzienie, zwiń od podstawy formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj, odstaw na ok. 30 min. Wierzch każdego rogalika posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. Wystudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL